fredag 22 november 2013

Tankar om ridponnyavel del IV

Dags igen. Efter ganska många månaders uppehåll ska jag återigen tycka något om ridponnyavel i Sverige. Kanske att inlägget blir en aning tjurigt, vi får se, men i så fall får ni ursäkta. Jag är sjuk. Sitter här med feber och hosta. Svettas och fryser om vart annat. Då blir man lättretlig.

Inomhus-SM i hoppning för ponny pågår för fullt. Förutom de stora klasserna så är också landets bästa ungponnyer där och gör upp. Fem-, sex- och sjuåriga ponnyer indelade i de vanliga storlekskategorierna. Det är ganska stora startfält, vilket är mycket glädjande! Så här ser fördelningen ut:

5-åriga ponnyer:
Kategori B: 4 st
Kategori C: 15 st
Kategori D: 17 st

6-åriga ponnyer:
Kategori B: 2 st
Kategori C: 10 st
Kategori D: 12 st

7-åriga ponnyer:
Kategori B: -
Kategori C: 3 st
Kategori D: 4 st

Nyfiken som jag är så har jag kollat stammarna på dessa ponnyer. Hur många av dessa är importerade? Hur många är registrerade som ridponnyer? Och hur många är efter en ridponnyhingst?

Så här ser det ut bland de femåriga ponnyerna:

Av de fyra femåriga B-ponnyerna var tre stycken registrerade som ridponnyer. Den fjärde var welsh sektion B. Två av ridponnyerna hade ren welsh sektion B på mödernet, den tredje hade en ridponnyhingst även som morfar. Hingstar representerade här var Veronas Bo-Gi RP 134, Top Nordpol RP 146 och Valdo RP 150.

Av de 15 femåriga C-ponnyerna var två importer, en från Polen och en från Irland. En ponny hade helt okänd härkomst, en var registrerad Morgan och en Connemara. En ponny var welshpartbred (welsh sektion D - travare), en welsh sektion B och resterande åtta var registrerade som ridponnyer. Av dessa åtta hade två stycken en ridponnyhingst som fader, två stycken en welsh sektion B-hingst som fader och fyra stycken en halvblodshingst som fader.

Den ena ponnyn med welsh sektion B-hingst till fader hade halvblodsmöderne och den andra hade ett korsningsmöderne: New Forest/Hbl. Tre av ponnyerna med Hbl-hingst till pappa hade ett rent welsh sektion B-möderne, den fjärde hade rent russblod på mödernet. Värt att notera är att Dirco Hästak 1005 var far till tre av de fyra ponnyerna med Hbl-hingst till far. Båda ponnyerna med ridponnyhingst till far hade welsh-blod på mödernet (den ena korsning). Hingstar representerade här var Power Boy RP 112 och Vita Novas Hanassie RP 153.

Av de 17 femåriga D-ponnyerna var fem ponnyer importerade från Irland, en från GB, en från Danmark och en från Holland. Totalt åtta importerade ponnyer. Resterande var svenskfödda och av dem var en New Forest och en Connemara. Övriga sju var registrerade ridponnyer. Sex av dessa var efter en ridponnyhingst, den sjunde efter en New Forest-hingst med ett hbl-sto till mor. Två av ponnyerna efter ridponnyhingst hade ett connemara-möderne, en har okänd härstamning på mödernet, en har en dansk sportponny till mor. En ponny har ett sto stamboksfört i ASRP till mor. Stoet är en korsning welsh B/arab. En ponny har en ridponnyhingst även till morfar. Representerade hingstar är Aydin ox RP 121, Valdo RP 150, Magic Dancer H RP 152 (2 st), Power Boy RP 112, Top Nordpol RP 146.

Mina spontana tankar om detta:

Okej, om vi börjar uppifrån med de minsta ponnyerna. Varför är tre av fyra B-ponnyer som startar ridponnyer? Är inte målet för de flesta som föder upp ridponnyer att få fram D-ponnyer? Speciellt konstigt när man har ridponnyhingstar i flera led att resultatet blir så litet i mankhöjd mätt... Well, well, grattis i alla fall till fina ponnyer...!

Bland de ponnyer som är registrerade som ridponnyer i kategori C dominerar korsningarna med hbl. Man kan konstatera att det blir hoppande ponnyer, men att det är mest troligt att man får en C-ponny om man använder sig av welsh sektion B, oavsett om det är på mödernet eller fädernet.

Av totalt 36 startande femåriga ponnyer är 18 stycken, dvs hälften, registrerade som svenska ridponnyer. Av dessa 18 ponnyer är 11 st efter en ridponnyhingst, 4 st efter en halvblodshingst, 2 st efter en welsh sek B-hingst och 1 ponny efter en New Forest-hingst.

Här har ni siffrorna. Slutsatserna får var och en dra själv. För mycket snor i hjärnan nu. Förmågan att tänka kritiskt har lagt ner. Over and out.

Så här ser det ut om man smygtittar på några av de framgångsrika fadershingstarnas egna hemsidor:

Dirco Hästak 1005. Pappa till inte mindre än tre av de startande femåringarna i kategori C.Valdo RP 150. Pappa till ponnyer i både kategori B och D!
 

2 kommentarer:

 1. Mina spontana tankar är:
  Allt man "stoppar in" kommer ut..
  Har man ALLA mankhöjder i sin ridponnyavel kommer det också ut ALLA mankhöjder.
  B, C. D och hästar med ca 25% i vardera grupperna.

  SvaraRadera
 2. I de här åldersgrupperna som startar ungponny som fem och sexåringar var betäckningarna för Welsh, NF. Conn, ridponny hingstar och renrashingstar i korningsavel ca 1200 vilket ger ca 800 föl i årgångarna.

  SvaraRadera