söndag 14 september 2008

Betesflytt och nya bekantskaper

I torsdags flyttade Galinas häst Looki hem från betet. Sommarlovet fick vara slut för hennes del, dags att börja jobba igen. Vanilla blev då ensam kvar eftersom alla de andra hästarna på ett eller annat vis redan avgått. Lösningen fick bli att Vanilla flyttade in till sto-med-föl-betet istället.
Som vanligt uppstod viss förvirring i flocken när en ny medlem (läs potentiell fara!) försöker att ansluta sig. Samantha var minst sagt avisande. Hennes son å andra sidan var minst sagt välkomnande.

Totte sprang glatt sida vid sida med Vanilla och tyckte att det bara var såååå häftigt! Tänk att få umgås med en snygg äldre tjej. Hans lycka var gjord. Efter en stund, när de andra tre hade stannat på ett betryggande långt avstånd från Vanilla fick Totte äntligen chansen att hälsa henne välkommen på riktigt, med en blöt puss!

Del nummer två i denna förändring var att flytta hela gänget tillbaka till Vanillas ursprungliga bete. Det är dubbelt så stort som fölbetet och behöver betas ner. Anledningen till att vi först flyttade Vanilla var att det stora betet innehåller en hel del stora stenar och ojämnheter. För säkerhetsskull var det bäst att de fick "göra upp" på någorlunda plan mark.

Idag kändes det dock som att de var hyfsat överens och på förmiddagen gjordes förflyttningen. Vi gick ett varv med mammorna och Vanilla i grimma först så att fölen skulle få möjlighet att bekanta sig med den nya terrängen. Det var inga problem. Grynet hoppade högt över alla stengärden och Totte klättrade omkring som en liten bergsget. När vi sedan släppte dem gav de sig genast iväg för att kolla in det nya läget.

Grynet och Totte fick ordentligt med fart under hovarna och drog några vändor för att "testa underlaget".

Det är helt underbart att se dem leka och ha så roligt. Detta är att umgås med sina hästar när det är som bäst!

1 kommentar: