torsdag 29 maj 2014

Fölsjuk

Hera rund och go om magen uppe på betet för nån vecka sen... Men jag börjar misstänka att den endast är fylld med gräs.

Nu har det gått ett helt år. Ett helt år sedan vi seminerade Hera. I mina papper har jag skrivit AI (artificiell insemination) 24/5 och 27/5. Dräktighet konstaterad 10/6 samt återigen 1/7. Antal föl? Noll... 

Ingenting under tiden efter dräktighetsundersökningarna har tytt på att det skulle vara problem, men det märker man å andra sidan inte alltid. Jag har läst om folk som har hittat fölfoster i hagen hos ett antal dräktiga ston och det har inte gått att se vilket av stona det var som kastat. Inga blodspår, ingenting.

Under våren när de andra stona här hemma började brunsta (tokbrunsta med kissfontäner åt alla möjliga håll) så var Hera helt ointresserad. Och hon brukar gladeligen vara med i kaskadkissandet annars! Det tyckte jag var ett bra tecken då på att allt var som det skulle. Men inte vet jag. Hon kanske har fått någon hormonell rubbning av en eventuell kastning som gjorde att hon inte visade brunst och ändå inte var dräktig?!?! Tankarna går i olika banor.

Vi har haft ett sto här som gick över 360 dygn innan hon fölade. 362 eller 363 tror jag att det var. Men Hera har ju nu passerat 365 och det finns inga tydliga tecken. Hon är rund om magen - men den hänger inte superlångt ner, så det skulle kunna vara en massa mat bara. Juvret är inte helt tomt, men det händer liksom inget med det. Det är väl ungefär så mycket i det som det även kan vara om stoet bara är överviktigt. Ja, ni hör ju själva. Det mest troliga är att jag inte får något föl. :-(

Jag ska såklart åka och kolla henne. Men man vill ju vänta tills allt hopp är ute. Det är inte så kul att åka iväg bara för att upptäcka att hon är dräktig och då få ångest över att man har kört transport med ett högdräktigt sto i onödan. Jag tror dock att jag har bestämt mig för att åka på måndag om jag inte har fått några tecken innan dess. Det får bli ett nytt försök - det här fölet skulle ju bli mitt drömföl ;-)

Jag tycker verkligen mycket om alla mina hästar, men det finns ju alltid de som betyder extra mycket. Hera är min nummer 1. Det har hon alltid varit sen den dag hon satte sin första hov i mitt ägarskap! Och av alla mina ponnysar som jag någonsin haft så är IM Claudius min absoluta ögonsten. Det är ingen hemlighet och alla som känner mig kan lätt rabbla upp att detta är mina favoriter! Förstå vilken glädje jag kände över den här avkomman! Just nu är jag rätt bitter... morr, morr.

MEN jag ska villigt erkänna att det finns värre öden. Som varje år, så är det minst någon i ens bekantskapskrets som har mist sitt sto eller föl före, under eller strax efter födseln. Det är mycket värre och mina tankar går till er. Det här är ju faktiskt mest irriterande. Helt klart lättare att leva med!

En gladare nyhet är att IM Claudius första föl 2014 är fött! Det blev en brun hingst undan stoet Axxas Jackie (e Valdo RP 150). Jätteroligt och stort grattis till ägare/uppfödare Caroline Berggren!

En ny liten stjärna!

IM Claudius har även påbörjat arbetet med att producera nästa års fölårgång. Två ston är seminerade och nu får vi vänta dryga två veckor innan vi vet om det har tagit sig. Allt har sett bra ut. Sperman håller god kvalitet tycker de på seminstationen. Första sto ut blev EG Mary Douglas ("Juni") som jag skrev om här i bloggen för nån vecka sen. Det andra stoet är faktiskt hemmaproducerade Högås Bittersweet Melody, aka Grynet! Hon fördriver sin tillvaro på stuteri Design hos Sanna Ottosson som glädjande nog valde att betäcka henne med IM Claudius. Det tror jag kommer passa perfekt. Så håll nu tummarna!


fredag 23 maj 2014

Finbilder på fin-Foxy

Intresserad publik. Högås Parfait till vänster, Hera till höger.

Förra helgen samlade vi ihop oss och tog lite fina ridbilder på Foxy. Det har varit dåligt med fotograferandet av den här röda skönheten och därför fick vi skärpa oss. Vi valde vägen mellan sommarbetena. Det blev riktigt stämningsfullt med grönt gräs och maskrosor i olika stadier. Solen sken tyvärr inte, men ljuset var helt okej ändå. Nedan några av bilderna:







Igår var det så dax för en helt annan sak i Högås Foxy Ladys liv - veterinärbesiktning! Under vintern och våren har Alice, som ju lånar Foxys mamma Simberg Samantha av mig, ridit in sig på Foxy och nu bestämde vi oss för att alla var redo för ett övertagande. Besiktningen gick galant, helt utan anmärkning faktiskt. Sedan körde jag henne direkt till sitt nya hem där hon fick gå ut i hagen tillsammans med sin mamma. 

Foxy med sin nya matte Alice.

Ett STOOOORT lycka till säger jag till hela familjen som nu är nya lyckliga ägare till fina Foxy. Det ska bli spännande att få följa er!



måndag 19 maj 2014

En fru

Juni (till vänster) hälsar på Knatte över staketet

Det har ankommit en ny ponny till Högås. Det är EG Mary Douglas, eller Juni som hon kallas. Hon är tre år gammal och ska ridas in och utbildas av oss under sommaren. Kanske att vi avslutar med ett treårstest också... Dessutom ska hon betäckas med vår ridponnyhingst IM Claudius RP 178. OjojOJ vad vi ser fram emot den avkomman kan jag lova!

Juni har en fantastisk ridponnystam som det känns roligt att Claudius har fått förtroendet att föröka. Hon är efter den tyska ridponnyhingsten FS Don´t Worry och undan EG Chrystal ue FS Challenger. Mormor heter Derana B e Derano B. 

Nu väntar vi bara på att hon ska komma in i brunst...! :-)

söndag 18 maj 2014

Tävling: Hästhagens RF, LA:P1

Igår stod det tävling på schemat för Claudius del. Nivån för dagen var satt till debut i LA:P1. I P1:an, som programmet så snitsigt kallas i ponnyvärlden, ingår det för första gången öppnor, slutor och enkla byten. Den förvända galoppen finns också med, men den har ju ponnyerna stött på redan tidigare i alla LA-programmen, även om den är lite svårare i det här programmet.

Claudius har gått riktigt bra på träning och gör skolorna fint om än inte så befäst som en äldre ponny än såklart. Ibland kan det bli något vingel, men han har lätt för dem och hittar oftast ett bra flyt. De enkla bytena har mognat fram under våren och speciellt galoppfattningarna från skritt gör han mycket bra. Ibland kan det bli en något diffus övergång från galopp till skritt med något travsteg emellan, men lika ofta blir övergången klockren.

Med andra ord kändes det inte som att starta en P1:a skulle vara en omöjlighet. För att kvala till nationell nivå i ponnydressyr ska man ha gjort två starter i LA:P1 på minst 62 procent och vår förhoppning är att Claudius och Karro ska kunna göra några starter i FEI dressyr (nationell nivå alltså) till hösten  - och då är det ju skönt om man har klarat av kvalen i god tid. Annars är ju vårt stora mål för sommaren att kvala till ungponny-SM för sexåriga ponnyer och göra en bra prestation i finalen.

Hur gick gårdagens start då? Ja, det är faktiskt svårt att vara mer nöjd! Claudius var otroligt fin och arbetade på mycket engagerat inne på banan. Karro red bra - både mjukt och följsamt med fin stöttning hela vägen, men utan att backa av på de krav som hon ville ställa på honom. Resultatet blev 71,579 procent och seger i klassen! Hela sju stycken åttor skrapade de ihop i programmet. Bland annat för första mellantraven samt övergången därefter, det ena enkla bytet + båda serpentinbågarna i förvänd galopp. Det fanns många sjuor och även sjukommafemmor. Galoppfattningen efter skritten blev luddig med några travsteg innan och i mellangaloppen tappade Karro vägen lite, men annars var det verkligen suuuper!

Jag njöt verkligen av att se ekipaget inne på banan - och det kan jag säga att det är minsann inte alltid som jag gör det... Jag brukar säga så här till Karro: "Jag är din största kritiker, men också ditt största fan". Igår var jag mest bara ett fan :-) Ett fånigt fan om man får tro ryttarinnan. Hon tycker att jag blir som ett litet barn när det går bra för Claudius... Skyldig?! Eeehh - JA! :-)

Bilder från tävlingen ses nedan.

Framridning:





På banan:







lördag 10 maj 2014

Tävling: Ringsjöortens Lantliga RF, dressyr.

En sjö? Nä, tävlingsbanan hos Ringsjöortens Lantliga RF...

Idag har vi varit i Ringsjön. Där startade Curre och Karro FEIs individuella mästerskapsprogram. Det var väl inte direkt toppnoteringen för året kan man nog säga utan att överdriva. Curre har många goda sidor, men att gå i vattenpölar är inte en av dem. Ja, han går väl snällt igenom för han är en väldigt lydig ponny, men det blir ofta lite hopp, skutt och gångartsbyten. Det är inte kompatibelt med att genomföra ett dressyrprogram med högsta precision kan jag meddela. Och i Ringsjön fanns det gott om vatten!

Det blev tyvärr en hel del kostsamma missar när pölarna korsade ekipagets väg. Det fanns dock ljusglimtar också. Så fort det fanns ett fast underlag så åkte poängen upp på 7:or och däröver. Det är starkt av Karro tycker jag att hitta tillbaka till nivån hela tiden igen när det blir så många störningar på vägen.

Man ska aldrig skylla ifrån sig och det gör vi definitivt inte - förutsättningarna var de samma för alla startande och det är bara att säga grattis till de som lyckades få till jämnare rundor än vad vi åstadkom. Vi konstaterar endast att det var svårt idag men att kvalitén på alla momenten ständigt höjs och stabiliseras (ja, så länge de utförs på torra land vill säga).


Ekipaget i första mellantraven. Poängen 7 - 7 - 7,5 från de tre domarna.

Nu är det en dryg månad till Curres nästa tävling och vi går in i en intensivare träningsfas. Det är mycket som ska filas och slipas till nästa gång, som alltid! :-)

fredag 9 maj 2014

Rapsen blommar

Skåne är täckt av ett gult lager med meterhöga blommor. Om Claudius hade varit 170 cm i mankhöjd kanske han hade synts bättre... :-)

Det är väldigt vackert i naturen just nu. Allting blommar, eller är på väg upp i blom. Foto-nördar som jag och Karro upplever då ett visst begär att få dokumentera något eller någon tillsammans med allt som växer och frodas. Objektet fick bli IM Claudius. 

Här följer några idolbilder på vår vackra ponnyhingst i samspel med spröda vårfärger. Sjölandia i sadeln såklart.

På väg mot närmaste rapsfält. 

Hm... Blommorna var högre än vad jag hade väntat mig!

Det gula i rapsen lyser nästan starkare än solen själv!



Fina benlyft!



lördag 3 maj 2014

Tävlingsresultat

Så tokigt det blir när man inte bloggar på länge. Då måste man köra en sån här massiv uppdatering av läget som jag kommer att göra idag. Det är inte lika roligt som att skriva om saker som precis har hänt, men lusten att blogga har inte velat infinna sig under våren och därför får vi ta det i en stor klump nu!

Vi har kommit igång ordentligt med tävlandet för säsongen. Curre, Claudius och Knatte har alla varit ute och gjort bra ifrån sig. Här kommer deras starter i kronologisk ordning:

5 april, Klippans RK, LA för ungponny

Karro och Claudius värmer upp inför årets första start

I början av april tog vi med oss Claudius och red en kvalklass till ungponny-SM för sexåriga ponnyer. Vi körde fel på vägen dit och hade mikro-lite tid på oss att göra i ordning och rida fram. Tur att vi har viss vana när det gäller just sena ankomster, hehe. Ingen fara på taket dock - Claudius var superfin och helt plötsligt kändes det som om vi hade gott om tid! Framridning ute och sedan start inne i ridhus på lång bana = gå ifrån alla andra och bli själv. Vi var lite osäkra på om han skulle bli okoncentrerad av det men det fungerade fint. Spände sig lite i skritten, men gjorde ett mycket bra trav- och galopprogram. Ekipaget slutade på en delad första plats tillsammans med Rebecka Knutsson på fina Uriah Heep. Det kändes som en mycket bra uppstart på Claudius sexårssäsong!

De två segrande ekipagen!

6 april, Färs Härads RK, LA:1

Dagen efter Claudius uppstart var det dags för nästa debutant. Vår andra nyblivna sexåring, nämligen Knatte, fick också komma ut och känna på tävlingsnerverna igen. Första starten för året och första starten i LA. Knatte blev ganska nervös när han insåg vad som var på gång, bad och knoppar betyder prestation på bortaplan och det var längesen tycktes han säga när vi förberedde honom. Känn ingen press sa vi, vi ska bara iväg och mysa lite - det här klarar du så bra! Och visst gjorde han det. 71,84 procent fick han ihop trots lite problem med ryggningen. Hela åtta 8:or i protokollet faktiskt! Såklart mycket nöjda!

13 april, Åsbo PK, FEI inledande

Curre har ju nu äntligen nått upp till den slutliga nivån i ponnydressyr: Nationell nivå och FEI-klasser, puh! Vi har ett antal meeting inplanerade för hans del, men för att han inte skulle känna sig alltför ringrostig inför dessa utmaningar åkte vi till Åsbo PK och red ett FEI inledande program som uppvärmning. Det var jättebra att vi gjorde det. Det är skillnad på att rida på träning och tävling och just de saker som känns annorlunda när man kommer till tävling måste man träna på där och då, i stunden. Starten gick bra och ekipaget kammade hem segern på 69,125 procent. Men vi fick även mycket med oss att tänka och fila på till nästa gång.

19 - 20 april, Hästhagens RF, FEI Lagtävlansprogram

Framridning inför den första starten

Så var det då äntligen dags för vårt första nationella ponnymeeting. Spänningen låg i luften, det här är den tävling på året då de flesta möts för första gången. Drömmar om landslag, SM-kval och annat cirkulerar och man kan nästan ta på känslorna. Okej, jag kanske överdriver lite, men alla verkar väldigt taggade att prestera på topp och en och annan har nog överladdat lite. Curre och Karro startade två klasser som båda gick i samma program: FEI Lagtävlansprogram. En start på lördagen och en på söndagen. Första dagen gick klassen på utebanan. Lite spänd och försiktig stundtals, men mycket som var bra och ritten belönades med 67,56 procent. Det blev en andraplats efter rutinerade Amanda Svanberg och Lykkes Chester. En riktig toppenstart!

Spetsade öron inne på banan

Dag nummer två gick klassen inne i ridhuset. Där var luften nästan stillastående. Då blir det till att rida så att det fläktar! Taktiken inför den här starten var att våga rida lite mer. Ställa något högre krav inne på banan och kunna ha honom lite kvickare framme för hjälperna. Det tycker jag att Karro lyckades riktigt bra med. Jag var supernöjd med hennes ridning och hela prestationen. Resultatet blev 69,060 procent och tredjeplatsen! Det var totalt 39 startande i klassen och hur många rutinerade och fina ekipage som helst  - och där tar Karro och Curre plats minsann. Mycket bra gjort måste jag säga! Stolt är ordet!

Prisutdelning i vårsolen. Karro håller hårt i sin gula rosett! :-)

26 april, Torns RF, LA:1

Knatte behöver skaffa sig lite mer rutin på att tävla och därför åkte vi till Torns RF med honom där han fick gå en LA:1 igen. Han var helt klart mer avslappnad än förra gången och faktiskt riktigt fin. Kanske att han hann bli aningens trött och att han peakade några minuter för tidigt. Med unga hästar har man ju inte alltid så stora marginaler att spela på och den där stunden när de är som bäst kan vara ganska kort. Hur som helst så presterade han väl. Procenten landade på 70,65 och det räckte till segern i klassen!

En mycket tjusig ponny om jag får säga det själv!

1 - 2 maj, Willands RF, FEI Lagtävlansprogram och FEI Individuella mästerskapsprogram

Då är vi  framme vid den senaste händelsen. I dagarna som just varit har vi startat i Willands nationella ponnydressyrmeeting med Curre. Första dagen blev det start i FEI Lagtävlansprogram, samma program som i Hästhagen. Många saker blev bra, men Karro var inte riktigt nöjd med sin egen ridning. "Jag kunde ha varit snabbare själv", sa hon direkt efter ritten. "Jag borde ha reagerat bättre och förutsett vissa saker". Och självklart har hon rätt - man kan nästan alltid rida bättre och man måste vara kritisk och ständigt söka efter saker att förbättra för att kunna utveckla det man redan har till att bli ännu bättre. Men så himla dåligt var det såklart inte heller. 68,803 landade procenten på och det blev näst bästa resultatet för dagen. Andraplatsen bärgad! 

Andra dagen var det dags för debut i FEI Individuella mästerskapsprogram. Curre var lite segare i benen på framridningen och ett kort tag kändes det som att Karro började misströsta - men inte jag! Något tuffare än jag brukar drev jag henne faktiskt fram till vad som behövde göras och sen släppte det och han kom igång riktigt fint. Ritten gick bra även om Karro återigen kom ut från banan aningens frustrerad "Jag måste få fram mer!" löd kommentaren den här gången. Det är bra att hon är hungrig - mätt och tillbakalutad höjer man aldrig nivån, det vet ju alla! Procenten blev bra i det här programmet också: 68,089 vilket resulterade i en tredjeplats. Återigen på prispallen! Smått fantastiskt och mycket glädjande!


Ekipaget in action

Karro och Curre har nu gjort fem starter på nationell nivå och varit topp tre i samtliga starter! Det är otroligt stabilt och ändå känns det inte som att vi på långa vägar har nått upp till ekipagets fulla kapacitet. Nu har vi en start kvar nästa helg, sen är det en månads tävlingsuppehåll för Curre då vi ska fortsätta slipa på detaljerna och förhoppningsvis höja oss ytterligare ett snäpp. Det har börjat bra och fortsättningen känns mycket spännande!

Till sist; kolla in den här idolbilden ;-)