söndag 18 maj 2014

Tävling: Hästhagens RF, LA:P1

Igår stod det tävling på schemat för Claudius del. Nivån för dagen var satt till debut i LA:P1. I P1:an, som programmet så snitsigt kallas i ponnyvärlden, ingår det för första gången öppnor, slutor och enkla byten. Den förvända galoppen finns också med, men den har ju ponnyerna stött på redan tidigare i alla LA-programmen, även om den är lite svårare i det här programmet.

Claudius har gått riktigt bra på träning och gör skolorna fint om än inte så befäst som en äldre ponny än såklart. Ibland kan det bli något vingel, men han har lätt för dem och hittar oftast ett bra flyt. De enkla bytena har mognat fram under våren och speciellt galoppfattningarna från skritt gör han mycket bra. Ibland kan det bli en något diffus övergång från galopp till skritt med något travsteg emellan, men lika ofta blir övergången klockren.

Med andra ord kändes det inte som att starta en P1:a skulle vara en omöjlighet. För att kvala till nationell nivå i ponnydressyr ska man ha gjort två starter i LA:P1 på minst 62 procent och vår förhoppning är att Claudius och Karro ska kunna göra några starter i FEI dressyr (nationell nivå alltså) till hösten  - och då är det ju skönt om man har klarat av kvalen i god tid. Annars är ju vårt stora mål för sommaren att kvala till ungponny-SM för sexåriga ponnyer och göra en bra prestation i finalen.

Hur gick gårdagens start då? Ja, det är faktiskt svårt att vara mer nöjd! Claudius var otroligt fin och arbetade på mycket engagerat inne på banan. Karro red bra - både mjukt och följsamt med fin stöttning hela vägen, men utan att backa av på de krav som hon ville ställa på honom. Resultatet blev 71,579 procent och seger i klassen! Hela sju stycken åttor skrapade de ihop i programmet. Bland annat för första mellantraven samt övergången därefter, det ena enkla bytet + båda serpentinbågarna i förvänd galopp. Det fanns många sjuor och även sjukommafemmor. Galoppfattningen efter skritten blev luddig med några travsteg innan och i mellangaloppen tappade Karro vägen lite, men annars var det verkligen suuuper!

Jag njöt verkligen av att se ekipaget inne på banan - och det kan jag säga att det är minsann inte alltid som jag gör det... Jag brukar säga så här till Karro: "Jag är din största kritiker, men också ditt största fan". Igår var jag mest bara ett fan :-) Ett fånigt fan om man får tro ryttarinnan. Hon tycker att jag blir som ett litet barn när det går bra för Claudius... Skyldig?! Eeehh - JA! :-)

Bilder från tävlingen ses nedan.

Framridning:

På banan:1 kommentar: