lördag 3 maj 2014

Tävlingsresultat

Så tokigt det blir när man inte bloggar på länge. Då måste man köra en sån här massiv uppdatering av läget som jag kommer att göra idag. Det är inte lika roligt som att skriva om saker som precis har hänt, men lusten att blogga har inte velat infinna sig under våren och därför får vi ta det i en stor klump nu!

Vi har kommit igång ordentligt med tävlandet för säsongen. Curre, Claudius och Knatte har alla varit ute och gjort bra ifrån sig. Här kommer deras starter i kronologisk ordning:

5 april, Klippans RK, LA för ungponny

Karro och Claudius värmer upp inför årets första start

I början av april tog vi med oss Claudius och red en kvalklass till ungponny-SM för sexåriga ponnyer. Vi körde fel på vägen dit och hade mikro-lite tid på oss att göra i ordning och rida fram. Tur att vi har viss vana när det gäller just sena ankomster, hehe. Ingen fara på taket dock - Claudius var superfin och helt plötsligt kändes det som om vi hade gott om tid! Framridning ute och sedan start inne i ridhus på lång bana = gå ifrån alla andra och bli själv. Vi var lite osäkra på om han skulle bli okoncentrerad av det men det fungerade fint. Spände sig lite i skritten, men gjorde ett mycket bra trav- och galopprogram. Ekipaget slutade på en delad första plats tillsammans med Rebecka Knutsson på fina Uriah Heep. Det kändes som en mycket bra uppstart på Claudius sexårssäsong!

De två segrande ekipagen!

6 april, Färs Härads RK, LA:1

Dagen efter Claudius uppstart var det dags för nästa debutant. Vår andra nyblivna sexåring, nämligen Knatte, fick också komma ut och känna på tävlingsnerverna igen. Första starten för året och första starten i LA. Knatte blev ganska nervös när han insåg vad som var på gång, bad och knoppar betyder prestation på bortaplan och det var längesen tycktes han säga när vi förberedde honom. Känn ingen press sa vi, vi ska bara iväg och mysa lite - det här klarar du så bra! Och visst gjorde han det. 71,84 procent fick han ihop trots lite problem med ryggningen. Hela åtta 8:or i protokollet faktiskt! Såklart mycket nöjda!

13 april, Åsbo PK, FEI inledande

Curre har ju nu äntligen nått upp till den slutliga nivån i ponnydressyr: Nationell nivå och FEI-klasser, puh! Vi har ett antal meeting inplanerade för hans del, men för att han inte skulle känna sig alltför ringrostig inför dessa utmaningar åkte vi till Åsbo PK och red ett FEI inledande program som uppvärmning. Det var jättebra att vi gjorde det. Det är skillnad på att rida på träning och tävling och just de saker som känns annorlunda när man kommer till tävling måste man träna på där och då, i stunden. Starten gick bra och ekipaget kammade hem segern på 69,125 procent. Men vi fick även mycket med oss att tänka och fila på till nästa gång.

19 - 20 april, Hästhagens RF, FEI Lagtävlansprogram

Framridning inför den första starten

Så var det då äntligen dags för vårt första nationella ponnymeeting. Spänningen låg i luften, det här är den tävling på året då de flesta möts för första gången. Drömmar om landslag, SM-kval och annat cirkulerar och man kan nästan ta på känslorna. Okej, jag kanske överdriver lite, men alla verkar väldigt taggade att prestera på topp och en och annan har nog överladdat lite. Curre och Karro startade två klasser som båda gick i samma program: FEI Lagtävlansprogram. En start på lördagen och en på söndagen. Första dagen gick klassen på utebanan. Lite spänd och försiktig stundtals, men mycket som var bra och ritten belönades med 67,56 procent. Det blev en andraplats efter rutinerade Amanda Svanberg och Lykkes Chester. En riktig toppenstart!

Spetsade öron inne på banan

Dag nummer två gick klassen inne i ridhuset. Där var luften nästan stillastående. Då blir det till att rida så att det fläktar! Taktiken inför den här starten var att våga rida lite mer. Ställa något högre krav inne på banan och kunna ha honom lite kvickare framme för hjälperna. Det tycker jag att Karro lyckades riktigt bra med. Jag var supernöjd med hennes ridning och hela prestationen. Resultatet blev 69,060 procent och tredjeplatsen! Det var totalt 39 startande i klassen och hur många rutinerade och fina ekipage som helst  - och där tar Karro och Curre plats minsann. Mycket bra gjort måste jag säga! Stolt är ordet!

Prisutdelning i vårsolen. Karro håller hårt i sin gula rosett! :-)

26 april, Torns RF, LA:1

Knatte behöver skaffa sig lite mer rutin på att tävla och därför åkte vi till Torns RF med honom där han fick gå en LA:1 igen. Han var helt klart mer avslappnad än förra gången och faktiskt riktigt fin. Kanske att han hann bli aningens trött och att han peakade några minuter för tidigt. Med unga hästar har man ju inte alltid så stora marginaler att spela på och den där stunden när de är som bäst kan vara ganska kort. Hur som helst så presterade han väl. Procenten landade på 70,65 och det räckte till segern i klassen!

En mycket tjusig ponny om jag får säga det själv!

1 - 2 maj, Willands RF, FEI Lagtävlansprogram och FEI Individuella mästerskapsprogram

Då är vi  framme vid den senaste händelsen. I dagarna som just varit har vi startat i Willands nationella ponnydressyrmeeting med Curre. Första dagen blev det start i FEI Lagtävlansprogram, samma program som i Hästhagen. Många saker blev bra, men Karro var inte riktigt nöjd med sin egen ridning. "Jag kunde ha varit snabbare själv", sa hon direkt efter ritten. "Jag borde ha reagerat bättre och förutsett vissa saker". Och självklart har hon rätt - man kan nästan alltid rida bättre och man måste vara kritisk och ständigt söka efter saker att förbättra för att kunna utveckla det man redan har till att bli ännu bättre. Men så himla dåligt var det såklart inte heller. 68,803 landade procenten på och det blev näst bästa resultatet för dagen. Andraplatsen bärgad! 

Andra dagen var det dags för debut i FEI Individuella mästerskapsprogram. Curre var lite segare i benen på framridningen och ett kort tag kändes det som att Karro började misströsta - men inte jag! Något tuffare än jag brukar drev jag henne faktiskt fram till vad som behövde göras och sen släppte det och han kom igång riktigt fint. Ritten gick bra även om Karro återigen kom ut från banan aningens frustrerad "Jag måste få fram mer!" löd kommentaren den här gången. Det är bra att hon är hungrig - mätt och tillbakalutad höjer man aldrig nivån, det vet ju alla! Procenten blev bra i det här programmet också: 68,089 vilket resulterade i en tredjeplats. Återigen på prispallen! Smått fantastiskt och mycket glädjande!


Ekipaget in action

Karro och Curre har nu gjort fem starter på nationell nivå och varit topp tre i samtliga starter! Det är otroligt stabilt och ändå känns det inte som att vi på långa vägar har nått upp till ekipagets fulla kapacitet. Nu har vi en start kvar nästa helg, sen är det en månads tävlingsuppehåll för Curre då vi ska fortsätta slipa på detaljerna och förhoppningsvis höja oss ytterligare ett snäpp. Det har börjat bra och fortsättningen känns mycket spännande!

Till sist; kolla in den här idolbilden ;-)


1 kommentar:

  1. Bra vår, nu håller jag tummarna för en "het sommar" """

    SvaraRadera