tisdag 2 september 2014

Vår insats på SM 2014

Morgonpromenad på tävlingsplatsen. Vissa ekipage hade starttid i arla morgonstund.

I mitten av augusti var det så dags för årets upplaga av dressyr-SM för ponny, junior och ungponnyer. Vi kom dit med vad man kan kalla för minst sagt halverad styrka tyvärr. Planen enda sedan förra året har varit att försöka kvala både Knatte och Claudius till sexårsfinalen och att Curre skulle gå SM för d-ponny. 

Vår försäsong började ju otroligt starkt. Curre satte fina SM-kval på obs-tävlingar här nere i Skåne i tuffast möjliga konkurrens. Claudius vann två ungponnykvalsklasser och två P1:or på rad. Knatte debuterade LA på närmare 72 procent och vinner sin andra start på över 70 procent. Det gick bra - eller som jag faktiskt sa till Karro: det går för bra. För det fortsätter inte att gå bra i all evighet när man håller på med hästar... det vet vi ju alla!

I slutet på maj var Knatte halt. Han hade dragit några ordentliga repor i hagen och efter diverse undersökningar visade det sig på magnetröntgen att han hade ådragit sig en inflammation inne i själva skenbenet. Lång vila och antiinflammatoriskt istället för sexårsfinal blev hans ordination. 

Ett tag innan SM fick Curre en hovböld. Det kändes såklart svajigt, men vi hade fortfarande gott hopp om att vi skulle hinna komma i form. En vecka innan start tränade vi för fullt för första gången. Det var inomhus och det gick bra. Vi andades ut litegrann. Två dagar senare var det dags för träning igen. Fyra dagar kvar till start. Vi var på Susannes (Gielen) utebana. Nu var det inte så bra längre. Man märkte tydligt att han fortfarande kände av något. Det var ett otroligt tungt samtal att behöva ringa den kvällen. "Hej, jag vill göra en strykning". Tungt, men inte svårt. Curre var inte fräsch och då startar man inte, simple as that.

Med bara några få dagar kvar var vi faktiskt lite nojiga. Tänk om något händer med Claudius nu också?! Men det gjorde det inte. Torsdag efter lunch kom vi iväg som planerat. Vi stallade in Claudius och red ett lösgörande pass på tävlingsbanorna så att han fick se sig om. Sen var det dags för invigning och alla tävlande kläddes i härligt illgröna tröjor.

Första dagen av två. Claudius var fin och rörlig på framridningen. Susanne var med oss och coachade Karro. Vi hade tajmat det rätt så väl och han var precis där han skulle vara när de fick rida in på banan (start inifrån). Sen dröjde det. Hela sex minuter tog det innan hon fick startsignal. Det kändes som om jag skulle finfördelas i atomer när jag bara kunde stå där och se på när de fick rida runt varv på varv och göra av med värdefull energi innan bedömningen ens hade börjat. Det låter kanske löjligt, men det är inte så lång stund som så unga hästar orkar vara på topp och visa så stora gångarter som man behöver göra i den här typen av bedömning (ponnyerna får betyg för skritt, trav, galopp, lösgjordhet samt allmänt intryck). Tillslut kom de igång och det flöt helt ok. Inga missar men det lyfte liksom inte heller. Resultatet räckte till en femteplats.

Första dagen inne på banan. Parallellt pågår juniorernas första kval.

På väg in i den förvända bågen. Jag fotar där jag kommer åt!

 Förvänd åt andra hållet. Fint uppe i formen.

Andra dagen. Vi gick såklart igenom starten första dagen noggrant och gjorde upp en plan för dag två. Vi bestämde oss för att rida fram ute på en gräsplan som fanns till förfogande. Vi ville ha lite mer yta för att kunna få lite mer fart och skjuts framåt. Han var väldigt fin redan från början.

Framridning med vackra Söderåsen i bakgrunden.

Nästan som uteritt tyckte Claudius och galopperade glatt på!

Det blev dags för start och Karro var oerhört fokuserad. Hon visste in i detalj hur hon skulle rida. Alltifrån vad hon skulle göra inne på banan innan startsignal till hur hon skulle påverka honom i skritten. Och ritten blev jättebra! Det var den näst bästa ritt de någonsin gjort tillsammans (LA:P1 i Hästhagen är ett minne för livet). Karro kom ut från banan och var nästan tom, sådär som man kan vara efter en riktig urladdning. "Var det bra?" frågade hon osäkert. "Nej, det var skitbra!" svarade jag. 

Claudius tar ut längden i steget.

Förvänd framför domarna.

Jag väntade faktiskt en ganska lång stund med att gå in på mobilen och titta på resultatet. Jag var så otroligt nöjd med deras prestation och jag ville inte riskera att eventuella mindre roliga siffror skulle förta den känslan. Jag valde att suga lite på karamellen helt enkelt. Men det var ingen fara. Domarna tyckte som jag. Det blev seger för Claudius och Karro i dagens klass!

Karro fick kliva högst upp på pallen efter en välförtjänt seger.

Totalt slutade Claudius på en fjärdeplats i ungponny-SM för sexåriga ponnyer. Procenten från de båda dagarna läggs ihop och den totala summan avgör den slutliga resultatlistan. Domarna den andra dagen låg ganska mycket lägre på skalan än vad domarparet första dagen hade gjort. Det gynnade såklart inte oss i den totala ställningen. Det är dock inget vi grämer oss över. Vi är istället supernöjda och superstolta över vår klass-seger och vår totala fjärdeplats och över vår fantastiska ponny!

Här är nästan hela gänget med ponnyryttare som visade en fyra-, fem- eller sexårig ponny under SM 2014.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar