fredag 13 maj 2016

Betessläpp - tjejerna

På vårt stora bete blir det ston i år igen. Vi släppte de första pållarna för snart två veckor sedan och under veckan som följde efter det fyllde vi på med fler i två omgångar. Det är ett gäng ungdomar och en tanta. 

Gäng nummer ett bestod av tre stycken ettåringar. Det var dels våra vänner Olof och Fridas två ston som gick här redan förra året som föl (den ena föddes faktiskt här på Högås. Klicka här >>> för att läsa om det) och dels var det en ponnyflicka. De strosade glatt iväg när vi släppte dem utan att göra nån större grej av det nya läget. Lite besvikna blev vi nästan, vi hade hoppats på mer show :-)

Namn och stam (klicka på namnet för längre härstamning):
Holly Style, svensk ridponny, rödskm f-15 e Hermes(SWB) 1086 - The Hale Helios RW 56
C Shell, swb, fux f-15, e Centaurus 1221 - Robin Z 723
Energy, swb, brun f-15 e Etalon Lux N 1262 - Cardento 933

Next up blev systrarna e Claudius. Min egen lilla Pydde och sen treåriga Claudia som var här förra året och åt gräs. Claudia fick göra en övernattning i stallet hos oss först och bekanta sig med sin lillasyster lite innan vi släppte ut dem. Jag ville inte att Pyddan skulle känna sig helt ensam bland alla nya bekantskaper.

Självklart var de tre brudarna som redan gick på betet allra längst bort när vi skulle släppa Pydde och Claudia. Karro och jag fick en härligt förmiddagspromenad. Tillslut fick vi kontakt med flocken. Hästar är roliga ibland. De såg ut som tre ufon när de väl fick syn på oss. Det fanns ingenting hos dem som signalerade "Åh, vad roligt! Ni kommer med kompisar." Utan det var mer "What! VAD är det där ni kommer med?!" 

De två nysläppta brydde sig dock inte så mycket. Det fanns ju gräs under hovarna och det var viktigare än att lägga tid på några som bara stod och glodde :-)

Claudia, svensk ridponny, mbr f - 13 e IM Claudius RP 178 - Kricket du Hequet 1120
Högås Pudding, svensk ridponny, gbr f-15 e IM Claudius RP 178 - Coelenhages Prins Thatch RP 151

"Har det kommit in utomjordingar i vår hage?!" 
Det undrar C Shell, Energy och Holly Style

Efter en stund vågade de sig framåt.

Pydde och Claudia travar fram bland vitsipporna i jakt på den bästa grästuvan.

Gräspaus

Somliga fortsätter att spana...

...medan andra fortsätter att beta.

Allt verkade lugnt så vi tågade tillbaka till stallet och fortsatte med annat. På kvällen gick jag upp till betet igen. Då hade de två grupperna börjat bekanta sig med varandra. Claudia kändes väldigt avslappnad och fullkomligt nöjd med att vara äldst. Pydde visste inte riktigt hur hon skulle bete sig. Hon var nyfiken samtidigt som hon tyckte att de andra var lite läskiga.

Pydde hälsar på Energy och Holly Style, men hon kan inte riktigt bestämma sig för om hon vill bli kompis med dem eller inte.

Pydde ändrar taktik. Hon tar skydd bakom Claudia istället.

Sist in på betet kom två treåringar och ett avelssto, alla tre är Olof och Fridas. Det blev lite spring när vi släppte. Gruppen som redan var på betet härjade mest, de nytillkomna ville egentligen mest börja äta.

Det har smugit sig in en valack bland stona. Det är Century aka Geten.

Den andra treåringen är Gullis, eller Cencation som hon egentligen heter.

Geten till vänster och avelsstoet Caracotta till höger.

Century, swb, val, mbr f-13 e Centaurus 1221 - Chairman La Silla
Cencation, swb, brun f-13 e Centaurus 1221 - Brigadör
Caracotta, swb, brun f-02 e Cardento 933 - Steinbeck

Nu har allt lugnat sig och flocken känns harmonisk. Jag ser fram emot att de alla ska få en lång härlig gräsfylld sommar!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar