söndag 7 december 2008

Mätkäppen har varit framme.

Ett ämne som är högst intressant för alla ponnyuppfödare är mankhöjder. Den magiska siffran 148 cm - älskad och hatad, men oavsett vad man känner inför den, ack så viktig.

Nu är det ju ett bra tag kvar tills någon av våra uppfödningar ska slutmätas (eller skaffa sitt första mätintyg heller för den delen) men vi brukar göra små kontroller ibland. Man vill ju få en känsla för vad som är "normalt" och "lagom" vid vissa åldrar. Hittills har följande kunnat noteras

Vanilla



Nyfödd (13/4 2007): 98 cm




















April 2008 (12 månader): 133 cm





















December 2008 ( 1 år 8 månader): 143 cm

















Vanilla har totalt vuxit 45 cm sen hon föddes. Och det senaste halvåret, det vill säga i princip över sommarbetet har hon vuxit tio centimeter. bara fem kvar till den magiska gränsen...


Grynet




Nyfödd (13/5 2008): 99 cm



















December 2008 (7 månader): 121 cm


















Grynet har vuxit 22 cm sen hon föddes. Hon var stor men ädel när hon kom ut. Dock hade ju tiden gått över lite. Nu känns hon inte alls stor, men inte heller liten. Grynet är faktiskt perfekt om jag får säga det själv! :-)


Totte


Nyfödd (8/4 2008): 82 cm

















December 2008 (8 månader): 115 cm






















Totte har vuxit 33 cm sen i april, men han är fortfarande minst! Kan ju bero på rasen faktiskt!

Ny mätning blir det i vår när vi ligger runt födelsedagarna. Mest spännande blir det ju att mäta Vanilla - kommer hon fortfarande att vara ponny??? Vi kanske ska starta en vadslagning...

6 kommentarer:

  1. Ha ha ha! Jag följer denna "undersökning" med spänning :) Dock tror jag bestämt att jag skulle våga sätta mitt vad på över 150 på Nillan.
    Om du och din mätkäpp vågar Er hit är ni välkomna att ävan inkludera Annehills storvuxna herre i undersökningen. Om jag inte mins fel så var höjden vid födsel 1 meter blankt. Ögonmåttet säger att han gått om Alex 129,5 cm.... Tror han blir större än Nilla. Skall man hålla i hatten eller hoppas på att det drar iväg ordentligt upp mot en sådär 160??

    SvaraRadera
  2. Det spelar faktiskt ingen roll om Högås Vanilla hamnar över eller under den magiska gränsen. Hon är ändå den finaste hästen på gården!

    SvaraRadera
  3. Jag tror att Nilla blir en liten häst..:) Alltså över 148 cm... Men de är ju inget man kan påverka, så bara till och vänta och se... :)

    SvaraRadera
  4. Inte många som tror på Vanilla som ett ponny-ämne... :-)
    Jaja, det viktigaste är att hon är ett TALANGFULLT ämne, och det är hon ju!

    Och ja mamma, självklart är Nillan också perfekt! Tyckte att det var så givet så jag behövde inte ens skriva det! :-)

    SvaraRadera
  5. Brocco hälsar att han mätte 131.... Wille (mer på den säkra sidan av att vara ponny) mäter ca. 112...

    SvaraRadera
  6. Håller utkik i bloggen efter nya spännande reportage.... Hur har jul och nyår firats på Högås?

    SvaraRadera