tisdag 21 april 2015

You win or you learn

Karro och Claudius gör entré på framridningen i Åstorp

Precis som rubriken lyder, så har det varit i helgen. Orden kommer ursprungligen från den franska hoppryttaren Penelope Leprevost som jag såg i en intervju förra sommaren. Hon berättade hur hon resonerade kring sitt tävlande och att hon alltid försökte se det som lärdomar snarare än misslyckanden när saker inte gick precis som de skulle. You win or you learn - Antingen vinner du eller också så lär du dig något.

Vi tävlade hos Åstorpsortens RF både lördag och söndag. Samma program båda dagarna: FEI lagtävlansprogram. Claudius var den som fick komma ut och lufta sig. Framridningen flöt på som en rinnande vatten båda dagarna. Han var riktigt fin och verkligen med oss hela tiden. Lugn och avslappnad. Skrittade hur cool som helst på lång tygel bland alla som red runt. 

Framridningsridhuset och tävlingsridhuset låg i anslutning till varandra med en gång emellan. Kanske inte var helt till vår fördel. När Claudius kom in på banan första dagen fick han viss flocklängtan. Programmet började bra men när de kom till den andra öppnan som låg längs långsidan med blicken riktad mot framridningen tappade den lilla hingsten koncentrationen. Galoppinslag. Sen fortsatte det ganska bra men det blev taktmissar i mellanskritten både före och efter den ökade skritten. Riktigt onödigt och berodde bara på att han hade hjärnan halvvägs inne bland de andra ponnyerna. Galoppdelen flöt på som den skulle, men missarna kostade mycket. Slutresultatet blev 65,3 procent och ekipaget hamnade strax utanför placering, även om en domare hade dem som etta.

Vi gick igenom ritten ordentligt på vägen hem. Det fanns saker att pilla med förutom missarna och det är nyttigt att rida samma program två dagar i rad för då kan man verkligen finslipa detaljer. Taggade att göra bättre ifrån oss åkte vi dit igen på söndagen. Men även den här dagen fanns dragningskraften till framridningen. Det är inte alltid så lätt med en hingst som vill ha koll på resten av flocken.Det började riktigt bra. Vi har verkligen höjt nivån på skolorna och det syntes på poängen också. Men idag blev det istället taktmiss i den ökade skritten. Ren och skär okoncentration, och tror ni inte att det blev galoppinslag i höger öppna även i det här programmet. Samma som föregående dag. Och ändå förberedde Karro honom så väl hon kunde. Tröttsamt. Det blev ytterligare en miss i slutet av galoppdelen där han oförklarligt kastade sig åt sidan ett språng. Procenten landade på 64,6 och precis utanför placering.

Så kan det gå, och det är en del av tävlingsmomentet. Det här var en viktig tävling att genomföra och även om vi älskar att vinna så var det inte den viktigaste tävlingen att placera sig högt i. Vi fick ett kvitto på att vi har höjt grundnivån på många saker. Skolorna, mellanskritten och skrittpiruetterna bl a. Det var länge sedan Claudius var ute och tävlade och det märktes ju. Nu laddar vi om till Willands nästa vecka där ekipaget ska göra två starter. Vi tar med oss flera erfarenheter från dessa två starter och försöker omvandla dem till ett vinnarkoncept - you win or you learn!

Framridning i trygghet med resten av flocken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar