fredag 9 oktober 2015

Vår insats på ungponnychampionatet

Plutten och jag - redo för avgång mot Vetlanda

Ja, lite sent kommer här rapporten från ungponnychampionatet 2015 som gick av stapeln 26-27 september hos Vetlandaortens RF. Med oss hade vi Plutten (eller Sailing Swing som han egentligen heter) och vi var även delaktiga i det mesta kring familjen Palms fyraåring Athenas Stjärnhök som vi visade på kvalitetsbedömningen där hon fick gångartsdiplom.

Avgång fredag efter lunch. Det var strålande sol från att vi åkte iväg tills vi begav oss hemåt. Tacksamt arbetsväder! Det tog ungefär tre och en halv timme att köra. Väl framme upptäckte vi att Plutt hade blivit placerad mellan två ston på uppstallningen. Men det var inga problem för den här lilla hingsten. Han är en klippa att ha med sig :-) Ett lättare arbetspass stod på schemat som fick utföras på framridningen. Tävlingsbanan var tyvärr stängd. Nu påverkade inte det oss så mycket, Plutt är helt otittig, men generellt för dessa unga ponnyer kan jag tycka att det är schysstare om de har fått se banan dagen innan. Man kunde dock rida runt den på utsidan ska tilläggas.

Plutten kändes helt ok. Ganska fin i travarbetet men seg i kroppen i galoppen. Han ser nog inte seg ut för ögat, men hjälperna tar liksom inte riktigt fullt ut och han känns lite som en seg kola. Så kan han dock kännas dagen efter vila så det var inget som oroade mig speciellt. 

Plutten och jag värmer upp i kvällssolen

Kolaseg men fin

Efter att vi var färdiga på tävlingsplatsen inkvarterade vi oss själva på hotellet och sen gick vi ut och åt pizza med en massa annat ponnyfolk som också var på plats. Trevligt!

Lördag, första tävlingsdagen av två. Plutt kändes fin att trava fram, men fortfarande ganska seg i kroppen när vi kom till galopp. Det kan nog vara så att han kände sig lite trött. Det har ju blivit en hel del trimning under den tid han har varit här. Programmet flöt på riktigt fint i travdelen. Han visar ingen stor skillnad i längningarna men utöver det så är allt riktigt prydligt. Fina volter och bra skänkelvikningar. I galoppen fick vi ett omslag i den första förvända galoppen. Så typiskt. Det har inte hänt en enda gång när vi har övat i nästan två månaders tid. Jaja, det hade nog att göra med att jag hade svårt att hålla honom aktiv i galoppen. Efter omslaget blev volten lite spänd, men sen hittade vi det igen. Han skrittade super! Det var det första Karro sa till mig när jag kom ut från banan - tummen upp för skritten. 

Poängen blev dock ganska låga. Domaren låg faktiskt väldigt lågt på skalan för alla ekipage genom hela meetinget. Dumt och tråkigt tycker jag. Det här är ändå final och det ska vara ett marknadsförande evenemang för den svenska ponnyn. Hur som helst, vi slutade på tredje plats första dagen, precis utanför placering.

Dressyrbanan ligger fint omgärdad av skog

Snygg-Plutten

Under eftermiddagen var det tid för lite trim av Milla och Athena. De fyraåriga ponnyerna startar bara en dag och gångartsbedömningen gick på söndagen. Jag gillar verkligen Athena. Hon har en härlig energi och lätthet i sina gångarter, men hon är absolut inte het. Jättebra kombination. 

Milla och Athena

Fina tjejer!

Söndag, lite revanchkänsla. Vi höll med om en del saker domaren kommenterade första dagen, men inte allt. Nu är det dock så att det är domaren som dömer och det måste man som ryttare rätta sig efter. Jag hade en plan på vad jag skulle försöka visa fram annorlunda den här dagen och det tycker jag lyckades ganska bra. Vi höjde oss några procent, men fortfarande för lågt på skalan - genomgående för alla ekipage. Vi slutade på andra plats och fick delta i ett ärofyllt ärevarv :-)

Full koncentration

Fin i volten

Ordning på galoppen idag

Längning på diagonalen

Vi tar emot vår rosett!

Sist ut på dagen var de fyraåriga gångartsponnyerna. Milla och Athena startade först. Allting hände lite på en gång. Jag väntade på prisutdelning medan Milla red fram, men jag tror inte att hon saknade mig för hon fick hjälp av Karro istället och det fungerade utmärkt. Efter prisutdelningen kastade jag av Plutten grejorna och hann precis till ridhuset för att se när de startade. Athena var lite spänd över att komma in i ett nytt ridhus och alldeles själv, men det var inget som påverkade mycket. Milla red fint och mjukt och det var en riktigt trevlig uppvisning. Första gången som Milla visade fyraåring, och det gjorde hon med den äran. Det blev ingen placering, men det hade vi inte räknat med heller. Athena är inte så stark att hon kan visa så stora skillnader i sina gångarter än, men målet med det här meetinget var att delta och gör det på ett bra sätt. Absolut uppnått! 

Milla och Athena efter visning.

Sen var det dags att bege sig hemåt igen. Solen strålade eldröd vid horisonten och Karro tog fram sin konstnärliga (?) ådra när hon började fotografera skogen som passerade utanför bilfönstret. Resultatet?! Ja, döm själva. Ska hon byta karriär eller hålla sig till hästarna?


Art by Karro


Nu har Plutten åkt tillbaka till familjen Palm för att fortsätta vara Millas tävlingsponny, men de kommer hit regelbundet för att träna. Senare idag faktiskt.

1 kommentar:

  1. Var kan man köpa de två nedersta bilderna? Ren och skär konst!

    SvaraRadera