tisdag 16 februari 2016

Tävlingsdebut: Gärds RF, LA:1


Claudius kliver på transporten för att åka iväg till årets första tävling.

I söndags var det så dags - årets första tävling skulle genomlidas. Det blev både årsdebut och ekipagedebut på samma gång. Som jag har berättat om för några veckor sedan så har Claudius fått en ny ryttare att kampera ihop med på tävlingsbanan, nämligen 13-åriga Zelma Björk. Claudius bor fortfarande hemma och rids av mig eller ibland Karro, sen åker vi till Zelma några gånger i veckan så att hon får rida honom. 

Ekipaget har ju inte känt varandra speciellt länge, men Zelma är ingen dununge när det kommer till att tävla, och även Claudius har nog skrapat ihop några kilometer innanför de vita staketen vid det här laget... Men det var ju ett tag sedan nu för honom och tillsammans har de aldrig provat på det förut. 

Vi valde att gå ut relativt lugnt. Klassen de startade i fick bli LA:1. Platsen blev Gärds RF. Deras ridhus är stort och därför kunde tävlingsbanan och framridningen hålla till i samma ridhus. Det passade oss bra, då behöver inte Claudius gå och fundera på var de andra ponnyerna har tagit vägen och tappa sin koncentration. Det här blev faktiskt också Claudius debut som valack på tävling. Det blev lite av ett test - hur mycket valack har han hunnit bli? Svaret blev: mycket. Han spände inte upp sig någonting när vi kom in på framridningen. Det var väldigt lugnt och Zelma kunde sitta upp och skritta fram bland de andra ponnysarna utan några som helst problem. Skönt.  

Uppvärmningen gick bra tycker jag. Claudius var avslappnad och Zelma koncentrerad. Efter värmning skrittade vi lite och sen kände vi på momenten i programmet. Det flöt på fint och vi kände oss färdiga att starta tidigare än vad vi hade beräknat faktiskt. Då får man vara lite kall. Skritta lite och sen sätta fart igen några minuter innan det är dags. Man vill ju varken att hästen ska ha hunnit bli trött av att man har ridit för mycket eller avslagen för att man bara har skrittat och därför tappat drivet. 

Den här gången lyckades vi hålla oss på rätt sida om alla marginaler. Ekipaget gick in på banan med full power. Programmet gick suveränt bra måste jag säga. Jag tycker att både ponnyn och ryttaren växlade upp ett snäpp när det blev skarpt läge. Claudius var spänstig och framåt och liksom växte upp sådär fint som man vill att de ska göra. Zelma var fokuserad och vågade rida hela tiden, hon backade inte av bara för att det blev program utan hon red nästan bättre!

Alla, dvs ryttaren, resten av familjen, Karro och jag, var mycket nöjda när ritten var avslutad. Ja, Claudius såg också nöjd ut :-). Och det visade sig att domaren också var nöjd. 73,158 procent och vinst blev resultatet! Kul, kul, kul!

Ett glatt ekipage efter sin första start tillsammans.


Slutresultatet i klassen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar