tisdag 31 maj 2016

Tävling: FEIs individuella mästerskapsprogram, Klippan


Högt upp i listan!

I söndags gjorde Zelma och Claudius en start i FEIs individuella mästerskapsprogram hos Klippans RK. Bilden ovan avslöjar väl att det gick ganska bra... :-)

Framridningen var ute och starten gick inne i ridhus. Det var ganska varmt och stillastående i söndags och lite grann var det att gå från stekande sol ute in i en varm tjock vägg, men det var lika för alla. Det gäller att vara mentalt förberedd så att man fortsätter rida även om det känns som sirap precis när man kommer in i ridhuset. Zelma lyckades ganska bra med det, även om de tappade en del energi jämfört med hur det såg ut på framridningen. 

Traven var superfin under värmningen. Stor, takmässig, energisk och spänstig. Claudius har en väldigt fin front när man får honom att bära över sina bakben. Då lyfter han hela frampartiet på ett föredömligt sätt och blir härligt schvungfull. Det fungerade mycket tillfredsställande i söndags. Lite tappar de fortfarande i skolorna, men det blir stadigt bättre och näsan är framme i lodplanet hela tiden. Galoppen var stabil och även den fin i formen mesta delen av tiden. Vi jobbar fortfarande på att Zelma ska klara av att ha honom ett snäpp mer bärig och lite kvickare, då kommer formen, alltså att nosen håller sig ute i lodplan, att stabilisera sig helt.

Programmet flöt på bra så när som på en miss. Claudius var avslappnad och lyssnade fint på Zelma under hela ritten. Lite mer seg tuggummi-känsla över det hela jämfört med hur det såg ut på framridningen, som nämnt ovan, men fortfarande väldigt fint och prydligt. Missen kom i första mellangaloppen, eller rättare sagt i övergången från mellan till samlad galopp. Ett missförstånd gjorde att det blev trav. Ingen jättestor grej kanske, men problemet här var att programmet fortsätter en liten bit i samlad galopp efter längningen och sen är det meningen att man ska göra ett enkelt byte. Det är ju lite svårt att göra ett enkelt byte om man har hamnat i trav... Här gjorde Zelma en helgjuten insats! Snabb som blixten tog hon tag i Claudius när det blev trav, fattade galopp igen, galopperade tre galoppsprång och fick till det enkla bytet på rätt plats. Det var imponerande bra gjort! Missar kommer alltid att smyga sig på en när man rider program - det är hur man löser dem och hur man låter det påverka en (alltså inte påverka en) som är viktigt. Zelma fick ett A i problemhantering under den här ritten! 

Efter att de hade ridit klart var vi båda nöjda. Jag tyckte att de återigen hade höjt sig lite och Zelma hade samma känsla. Det är ändå en lätt obehagskänsla som infinner sig när man väntar på procenten. Jag vill alltid känna att jag förstår och det är så jobbigt när den egna upplevelsen skiljer sig för mycket från domarnas. Vi var samstämmiga den här gången. Resultatet landade på 68,04 procent - ganska precis där jag föreställde mig att de skulle hamna. Skönt på flera sätt. Skönt för att vi ständigt höjer oss. Skönt för att jag får ett kvitto på att vi jobbar åt rätt håll. Skönt för att min inre bild av hur bra en ritt är stämmer med vad domarna ser. Skönt för att ekipaget satte nytt personligt rekord. Skönt för att de höjde sitt SM-kval. Helt enkelt riktigt skönt!

Zelma och Claudius startade som nummer två i ett 26 ekipage stort startfält och de låg länge i ledning. Ganska väntat blev de slagna av rutinerade Clara på ännu mer rutinerade Extrem, men andraplatsen i klassen bärgade de säkert! Det kändes helt klart också SKÖNT! ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar