tisdag 3 maj 2016

Tävling: FEI-dressyr, Willands

Zelma och Claudius i full koncentration på banan.

Den gångna helgen har bestått av tävling hos Willands RF. Två starter blev det för Claudius med Zelma på ryggen. Det har sett mycket harmoniskt och prydligt ut. Claudius har varit lugnet själv och inte satt en hov fel. Zelma har ridit koncentrerat och aktivt jobbat med det vi har pratat om inne på banan. 

Lördag, FEI Lagtävlansprogram
Mitt mål när vi red fram var att se till att ekipaget hittade ett lugn och en stabilitet. Claudius är ju absolut ingen hetsig eller toppad ponny, men vid senaste meetinget vi gjorde (Hästhagen för några veckor sedan) var han ju som ett popcorn. Så var dock inte fallet den här dagen. Han var på ett lugnt humör. Inne på banan flöt allt på mjukt och fint. Det som man hade velat ha mer av var energi och driv i bakbenen. Formen blev stundtals låg - han sjönk liksom i hela fronten, och det kommer ju av bristande bärighet bakifrån. Domarna var också ganska eniga i sina kommentarer och de stämde väl överens med det vi redan hade analyserat fram. Procenten landade på 64,017. 

Söndag, FEI Individuella mästerskapsprogram
Vi hade planen klar för oss redan från början. Vi ville ha samma mentala lugn och stabilitet, men mer energi och engagemang. Vi hade pratat igenom söndagens upplägg redan efter ritten på lördagen och bestämt hur Zelma skulle rida och när det var dags att sitta upp kändes hon både taggad och fokuserad på samma gång. Framridningen gick riktigt bra. Zelma var aktiv och fick till sin hjälpgivning på ett effektivt sätt. Claudius svarade upp bra! Inne på banan tappade de lite energi och formen sjönk bitvis även idag, men det var en klar förbättring jämfört med starten dagen innan. Båda två gjorde en riktigt bra insats inne på banan. Procenten idag blev 66,951 - Zelmas och Claudius första SM-kval! 

Det var sex placerade i klassen och ekipaget hamnade på den retliga sjundeplatsen. Bara minimala 0,082 procent upp till rosetten. Ibland är marginalerna små! :-) Jag tror dock verkligen på att det är nyttigt att få längta och kämpa lite ibland. Det ska inte vara så slitigt att man tappar sugen helt och att självförtroendet börjar svikta, men den ljuva smaken av framgång blir så mycket mer framträdande om man får vänta lite på den ibland. Som Alfons Åbergs farmor säger: "Ibland måste man ha tråkigt för att kunna ha roligt". Tror att jag har citerat den kloka kvinnan förut, men det tål att upprepas.

Här är några bilder från söndagens start:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar