lördag 13 april 2013

I stallet

Jaha. Lite hit och dit känns det just nu. I onsdags när jag skulle ta in hästarna från hagen så kom inte Reo till grinden som han brukar. Han stod mitt i hagen och när jag ropade på honom så gjorde han ett försök att komma, men signalerade sen klart och tydligt att ena bakbenet inte ville hänga med. Efter lite trix och fix kunde vi ta oss hem till stallet och Reos matte Malin kom för att undersöka honom. Himla bra att ha en matte som är veterinär! Lite svårdiagnostiserat var det. Han var inte sådär jättevarm eller svullen någonstans. Inga sår eller synliga skador. Han reagerade i hela hoven när Malin klämde med visitertången så slutsatsen blev att det nog satt i där, men var kunde man ju inte riktigt räkna ut. Gissningsvis en blödning, men kanske även något mer?

Reo fick torsdagen på sig, men eftersom han fortfarande inte alls ville stå på foten fredag morgon så fick det bli en röntgen. Bilderna visade att det mycket riktigt var en blödning, precis där strålen slutar. Tyvärr visade bilderna också att det hade brutits av ett litet fragment från hovbenets spets. Förhoppningsvis ska det läka av sig själv på några veckor, men om det inte gör det så blir det tyvärr en operation. Prognosen är god och det här ska inte påverka hans framtid som ridhäst, men det kan ju ta lite tid om man har otur. Det känns väldigt oturligt och jag är ledsen för både vår, Reos och Malins skull. Han har jobbat så fint och var verkligen redo att säljas... Nu får han istället flytta hem till sin matte och vara konvalescent under vad vi hoppas blir en kortare period.

Krya på dig snabbt Reo!

Idag dök det upp en ponny som vi känner sedan tidigare. Nussan som var här några veckor i höstas är tillbaka för en kort avstämning i sin utbildning. Jag tycker att hennes ägare resonerar så himla klokt kring sin ungponny! De kom med henne i höstas och behövde hjälp med framför allt galoppen. Nussan, då tre och ett halvt år gammal, var här i ca en månad och gick sedan in i vintervila. Familjen har själva satt igång henne till fyraårssäsongen och har varit ute på någon pay´n´jump men känner nu att det behöver stämmas av igen. Genom att ta hjälp innan det blir problem slipper de tråkiga ridpass med bråk och gråt och dessutom blir det mycket billigare eftersom ponnyn oftast inte behöver vara här alls länge. Alla glada och nöjda!

Uffe är igång igen sedan aprils början. Han har under sin viloperiod blivit valack och ska nu matchas mot de aktiviteter som finns för fyraåriga ponnyer. Imorgon blir det uppsutten hoppning för första gången sedan vi körde igång. Det tror jag att han kommer att tycka är roligt. 

IM Claudius har tagit alla prover som krävs inför seminsäsongen och hingstlicensen är betald. Nu börjar vi så smått vara redo för att dra igång avelssäsongen. IM Claudius står till förfogande via AI och TAI. Om man vill komma med sitt sto till hans hemmastation så är det Björkhaga Stuteri AB som man får åka till. De finns i mellersta Skåne, ett stenkast ifrån E22:an, smidigt och enkelt att ta sig dit! För de som vill använda IM Claudius och inte har möjlighet att ta sitt sto till Björkhaga så går det även mycket bra att få sperman skickad till sin seminstation var den än befinner sig i landet. Skick-dagar är normalt måndag, onsdag och torsdag. Men det går även att få leverans på fredagar enligt överenskommelse. Så här kan det gå till (taget direkt från Björkhagas hemsida):

 Slingan går ned till Malmö och lämnar av semin till stationer i södra Sverige som kan hämta upp där, det kommer också en leverans från Danmark till samma ställe. Transporten går sedan vidare på två håll. Den ena går utmed E22 vidare upp till Tingsryd, Värnamo, Jönköping och ev. Ödeshög. Den andra går via E6 upp mot Göteborg och vidare till Falköping. Det finns möjligheter att möta upp längs vägen på de här slingorna och det kommer även att finnas avlämningsställen där andra stationer kan hämta semin. Det finns också en transport som går med flyg till Gurresta seminstation i Knivsta, vilket gör att kedjorna täcker upp stora delar av landet.

För mer information om betäckning med IM Claudius är det enklast att besöka hans hemsida >>>


1 kommentar:

  1. Aj,Aj Reo, så trist.
    - Krya på dig hälsningar från filialen i norr...

    SvaraRadera