tisdag 29 mars 2016

Årets första meeting är avklarat

Påskhelgen är över, jag sitter här med en kopp te och en skål godis som inte kom fram när vi hade påskmiddag. Det mesta av denna fjäderprydda högtid har spenderats hos Hästhagens RF. Nationellt meeting i ponnydressyr var det som stod på agendan. Och dit hade Zelma och Claudius kvalat på kortast möjliga tid.

Jag kanske borde börja med att redogöra för kvalklasserna, två "P-1:or".

6 mars åkte vi till Malmö RK. Det blev Zelmas och Claudius andra tävling tillsammans. Dags för debut i LA:P1. Claudius var ganska fin på framridningen, kanske lite seg för skänkeln och några halvhalter som inte riktigt gick igenom. Programmet flöt på fint över lag. Nån liten miss i en övergång men svårigheterna klarade de bra. Lite grann kröp han bakom hjälperna för Zelma och då blir formen bitvis för djup. Procenten landade på 65,658 och strax utanför placering.

13 mars, en vecka senare, bar det av till Åsbo PK med målet att återigen rida samma program på över 62 procent (vilket är kvalgränsen för tävlande på nationell nivå). Framridningen flöt som en dans! Allt satt fint, och då känns det helt plötsligt så enkelt (händer så sällan bara, hehe). Programmet var riktigt bra. Det tyckte domaren också: 70,921 procent och seger i klassen! Det var riktigt roligt :-)Godkända för att få starta FEI-programmen anmälde vi till två klasser under påskhelgen då Hästhagen har nationellt ponnymeeting. Vi anmälde till FEI Lagtävlansprogram lördag och söndag. 

Första starten: Solen sken över framridningen. Claudius var på ett strålande humör. Toppad skulle man nästan kunna säga. Svansen åkte upp och han lyckades producera några små skutt också faktiskt. Det finns absolut fördelar när han är lite laddad. Det där sista, men ack så välbehövliga. trycket kommer liksom mer av sig själv. 

Zelma och Claudius travar fram - fulla av energi.

Efter värmning red vi igenom skolorna ungefär så som de kommer i programmet och sedan den förvända galoppen och de enkla bytena, också de ungefär som de sen ska utföras på banan. Det såg verkligen strålande ut. När vi gick ifrån framridningen mot banan så sa jag till Zelma att det fanns två scenarion framför oss. "Antingen kommer han vara perfekt inne på banan, men med tanke på laddningen så får du vara beredd på att han kan bli tittig och ta några snedsteg också..."

Ganska direkt de kom innanför staketen såg man att det skulle bli det senare alternativet. Starten gick på utebanan. Den ligger ganska väl skyddad mellan ridhuset och en annan lång byggnad, men längs med bortre kortsidan går en väg och där dök det upp både bilar och hästar. Inte så mycket att bry sig om kan man tycka, men är man en ponny som känner sig som ett popcorn så måste man få poppa lite när tillfälle ges. 

Zelma red väldigt bra! Hon stöttade Claudius fint med tydliga och vältajmade hjälper. Hon reagerade snabbt när han skyggade och klappade på honom när han gick fram igen. Mycket i programmet såg verkligen bra ut, men slutprocenten blir ju inte överdådig när man får ganska många missar till följd av att ponnyn skyggar. Vi hade redan innan den här tävlingen bestämt oss för att se helgens program som träningsrundor och för att se lite hur vi ligger till i nivå. För att kunna utläsa nivån får man titta på de delarna i ritten som blev som det var tänkt. Där fanns mycket bra information att hämta. Skolorna till exempel höll till och med lite högre nivå än vad jag trodde. 

Fina! Men tittar man noga kan man se att ögonen söker efter saker att poppa lite för.

Härlig energi!

 Fina igen - och här är blicken lugnare

Superbra avslutning!

Andra starten: Även dag två kunde man ana en laddning i honom. Mindre än dagen innan, men fortfarande lite i gasen. Väldigt ovanligt för att vara Claudius. Vårkänslor kanske?! Hur som helst, framridningen var lika strålande som till första starten. Så himla roligt och inspirerande! Dagens klass gick i ridhuset. Han var absolut inte lika tittig som på utebanan, men det kom några skutt i det här programmet också. Zelma red fortfarande imponerande bra och vi fick ändå med oss många kvitton på hur vår träning fungerar. Procenten landade på 63,46. Inget man skryter med kanske, men så är det när man får missar. Det viktiga var ändå att ridningen där emellan fungerade så bra.

Jag funderade lite och föreslog sen för Zelma och hennes mamma att vi kanske skulle efteranmäla oss till en klass på måndagen också. Vi hade ju inte tänkt att han skulle starta tre dagar, men jag kom fram till att det hade varit bra för både honom och Zelma om de kunde få en ritt där allt kändes lugnt. De höll med, så det blev ett enhälligt beslut. 

Tredje starten: Den här gången fick Zelma och Claudius lite hastigt och lustigt debutera i FEI individuella mästerskapsprogram. Vi värmde lätt och okomplicerat i trav och galopp, sen kände vi lite på några linjer ur programmet och det var inga konstigheter. Ritten på banan var väldigt prydlig och avslappnad. Zelma och Claudius gjorde en jättefin insats. Guldstjärna till ryttarinnan - otroligt coolt att bara gå in och leverera en så välplanerad ritt i ett program hon aldrig har testat något ur med ponnyn tidigare! Formen blev genomgående lite för djup så här tredje dagen på tävling. Claudius blev lite matt och tappade bakbensaktivitet, då sjunker nacken och näsan hamnade lite för långt in. Det var något som alla tre domarna påpekade och det drog såklart ner poängen en del, procenten blev blygsamma 63,0. Men utöver det med för djup i formen så fick ekipaget många fina kommentarer i bedömningen och det kändes skönt att avsluta med en så lugn och avslappnad ritt. Vi var mycket nöjda med att vi gjorde valet att efteranmäla till den tredje klassen.

Idag har Claudius fått vila, men imorgon fortsätter arbetet med att utveckla styrka, smidighet, och allt annat man behöver för att lyckas i den här sporten! Det känns jättebra inför säsongen som ligger framför oss. Även om det inte blev några rosetter och ärevarv det här meetinget så tycker jag att det har varit riktigt lyckat. Vi är alla riktigt taggade inför kommande uppgifter! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar