måndag 25 mars 2013

Bruksprovet: WPB-hingstarna

Under söndagen på bruksprovet hade connemarorna bytts ut mot welshar alla sektioner. Det som intresserade mig mest var såklart welsh partbred. Skillnaden mellan en WPB och en ridponny är faktiskt för det mesta endast raskoden. Kravet för att få registrera sin avkomma som WPB är att den innehåller minst 12,5 procent welshblod i någon form.

Welshföreningen har någonting som kallas för kvalitetsbok. För att komma in i den krävs minst 40 poäng exteriört vid hingstvisningen. Man kan även välja att göra ett löshoppningsprov samt ett uppsuttet gångartsprov som komplement till exteriören, men det är inte fällande på något vis. Det är endast en dokumentation och självklart ett bevis på hingstens förmågor (förutsatt att det går bra då...).

Den första wpb-hingsten, och den enda som visades i löshoppning, var Prins Tord. Det var en spänstig och morgonpigg kille som jag tycker borde ha fått galoppera några varv till innan de började bedömningen. Han hoppade mycket väl och verkade både modig, orädd och försiktig, men lite väl glad i början. Han fick poängen 8 för teknik och förmåga samt poängen 7 för temperament och allmänt intryck.  De tyckte att han kanske var något hetsig. Jag tyckte att han bara var orastad, vilket inte var så konstigt för det fanns ingenstans att göra det förutom i ridhuset...

Så här såg söta Prins Tord ut:

 Lite jogg innan släpp.

 Infångad mellan två stoppare betyder inte att man inte kan försöka att liva till den på den yta man har...

 Lösgalopp in action!

 Lite uppvärmning över hinder.

 Kollar in läktaren

 Snygg.

 Mera hoppning.

Nöjd och klar.

Övriga wpb-hingstar träffade jag bara utanför ridhuset när de väntade på att få komma in på ring (visas tillsammans innan de skulle visas en och en). Jag prioriterade att titta på de uppsuttna gångarterna i det andra ridhuset - man kan ju tyvärr inte vara över allt... Men jag bjuder på de bilder jag lyckades ta!

 Arhults Cornelius (född 2010)

 Arhults Cornelius (född 2010)

 Doctor Foxx (född 2009, visades även som riponny för ASRP)

 Nijebert´s Cupido (född 2009)

 Nijebert´s Cupido (född 2009)

 B Cupid ( född 2010)

B Cupid (född 2010)

B Cupid (född 2010)

 Prins Tord (född 2009)

 Damien (född 2011)

Två av hingstarna gjorde även ett uppsuttet ridprov. Bilder från det kommer ihop med ridponnyernas uppsuttna test lite senare ikväll... Eller imorgon kanske (gäsp!) :-)

2 kommentarer:

  1. Tack för titten!Till stor glädje för oss som inte var på plats.

    SvaraRadera
  2. Så roligt med alla bilder. Har du resultat också?

    SvaraRadera